X

Care cartofi sunt mai sănătoși: Cei albi sau cei roșii?

Care cartofi sunt mai sănătoși: Cei albi sau cei roșii? Cartofii variază în funcție de culoare. Aceasta este o caracteristică a soiului care este bine cunoscută de grădinari și bucătari deopotrivă.

Care cartofi sunt mai sănătoși: Cei albi sau cei roșii?

Care culoare a cartofilor este cea mai sănătoasă – roșie, galbenă sau albă – răspunde la această întrebare candidatul la științe agricole Vitaly Napolov.

„Există, de asemenea, sfaturi potrivit cărora, din punctul de vedere al unei diete sănătoase sau al pierderii în greutate, ar trebui să mâncați cartofi roșii sau mov. Se recomandă imediat excluderea tuberculilor albi din dietă”, spune specialistul.

CITEȘTE ȘI: Rețeta simplă de cartofi “acordeon” cu cașcaval

Omul de știință a menționat că tuberculii albi conțin mult amidon. Cartofii cu pulpă galbenă conțin mai mult caroten și vitamina A. Soiurile de cartofi roz sau roșiatice sunt bogate în antocianine. Acestea întăresc sistemul imunitar, protejează împotriva cancerului și sunt bune pentru vedere.

Dar expertul nu recomandă consumul de soiuri de cartofi cu antociani pentru pacienții cu reacții alergice, boli ale tractului gastrointestinal, ficatului și rinichilor. În orice caz, se recomandă ca aceștia să le consume cu prudență.

Culoarea cojii cartofilor reprezintă o caracteristică a solului

Specialistul menționează că culoarea scoarței este în primul rând o caracteristică a soiului. Aceasta practic nu afectează calitatea produsului. Culoarea pulpei tuberculului este importantă, dar nu esențială.

Natalia Denisova, un nutriționist de la Centrul Federal de Cercetare pentru Nutriție, Biotehnologie și Siguranță Alimentară, împărtășește că cartofii sunt bogați în potasiu. În plus, au un ușor efect diuretic.

Deoarece acest produs conține vitaminele C, PP, grupa B, precum și substanțe utile precum potasiu, calciu, fier și fosfor, cartofii fierți au un conținut caloric destul de scăzut: 70-80 kcal per 100 de grame.

Iar cartofii noi au și mai puține calorii. Dar trebuie avut în vedere că, după prăjire, cartofii prăjiți au deja un conținut caloric de 200-300 kcal și conțin 30% grăsime. De asemenea, ar trebui să evitați consumul de cartofi care au fost depozitați la lumină, deoarece în acest caz se formează substanța nocivă solanină în produs, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cartofii sunt benefici pentru acest organ: Cum îl ajută să fie mai sănătos

Experții recomandă ca cartofii să fie fierți sau copți în coaja lor și să nu fie ținuți în apă pentru o perioadă lungă de timp. Astfel se va păstra cantitatea maximă de nutrienți. De asemenea, se pare că sucul de cartofi ajută în cazul gastritei și este un agent antiinflamator și cicatrizant. Iar compresele cu cartofi ajută la combaterea umflăturilor de dimineață.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro